Katarzyna Cybulska

O mnie:

Dietetyka to moja pasja, a praca z pacjentami sprawia mi największą satysfakcję.

Jestem absolwentką Wydziału Lekarskiego Uniwersytetu Jagiellońskiego (studia licencjackie) oraz Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (studia magisterskie).

Swoją praktykę opieram na podstawie aktualnej wiedzy medycznej (EBM - medycyna oparta na dowodach) oraz zdobytym doświadczeniu we współpracy z pacjentami. Systematycznie pogłębiam swoją wiedzę na konferencjach, warsztatach i szkoleniach z zakresu dietetyki klinicznej.

Szczególnym obszarem moich zainteresowań jest prewencja cukrzycy oraz współpraca z pacjentami z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej i chorobami tarczycy. Niezwykle istotne jest dla mnie indywidualne podejście do każdej osoby. Przygotowywane przeze mnie plany żywieniowe uwzględniają osobiste preferencje i potrzeby na podstawie szczegółowego wywiadu lekarskiego oraz żywieniowego.

Chętnie udzielę odpowiedzi na wszystkie nurtujące Cię pytania, a także dołożę wszelkich starań aby pomóc Ci w osiągnięciu wymarzonego celu.

Dietetyka kliniczna – oferta

Pani Katarzyna Cybulska współpracuje z osobami zdrowymi, które chcą poprawić swoje nawyki żywieniowe oraz z pacjentami zmagającymi się z problemami zdrowotnymi:

  • – Osoby zdrowe (w tym osoby na diecie wegetariańskiej, wegańskiej)
  • – Osoby z nadwagą i otyłością
  • – Kobiety ciężarne (w tym cukrzyca ciężarnych)
  • – Zaburzenia tolerancji węglowodanów (insulinooporność, hipoglikemia reaktywna)
  • – Cukrzyca t.2
  • – Zespół policyklicznych jajników (PCOS)
  • – Choroby endokrynologiczne i autoimmunologiczne (m.in. Hashimoto, niedoczynność tarczycy, nadczynność tarczycy, RZS)
  • – Niedobory żelaza, anemia
  • – Dna moczanowa
  • – Choroby układu krążenia (nadciśnienie tętnicze, dyslipidemia, miażdżyca)
  • – Choroby dermatologiczne (trądzik, AZS)
  • – Celiakia
  • – Zaburzenia pracy układu pokarmowego (refluks, zaparcia, wzdęcia, biegunki)
  • – Zespół jelita drażliwego (IBS), choroby zapalne jelit (ChLC, WZJG, IC), SIBO (m.in. low FODMAP)
  • – Nietolerancja histaminy

Jest również możliwość przygotowania planów żywieniowych dla osób z dwoma lub więcej problemami zdrowotnymi oraz łączonych planów żywieniowych dla par.

Ze względu na troskę o pacjentów, Pani Katarzyna nie podejmuje współpracy ze sportowcami, dziećmi (do 16 r.ż.) oraz z pacjentami onkologicznymi i z niewydolnością nerek. W powyższych sytuacjach jest możliwość przekierowania do innych specjalistów (np. lekarzy innych specjalizacji lub dietetyków specjalizujących się w wybranych jednostkach chorobowych).

Dietetyka kliniczna – pierwsza konsultacja z dietetykiem

Przed pierwszym spotkaniem z dietetykiem klinicznym warto przygotować:

  • – dotychczasową dokumentację medyczną
  • – aktualne wyniki badań z ostatnich 6 miesięcy (w przypadku osób zdrowych minimum morfologia, cholesterol całkowity, glukoza na czczo, TSH)
  • – spis przyjmowanych leków i suplementów (nazwa preparatu, dawka, częstotliwość zażywania)
  • – jeśli jest taka możliwość – sprawdzenie ilości wykonywanych dziennie kroków za pomocą krokomierza

Jeśli nie ma przeciwwskazań (kobiety ciężarne, osoby z wszczepionymi metalowymi materiałami, np. rozrusznik serca), jest możliwość wykonania analizy składu ciała. Przygotowanie do pomiarów obejmuje:

  • – 2-3 godziny odstępu od spożycia ostatniego posiłku
  • – 30 min przed pomiarem ograniczenie ilości wypijanych płynów
  • – 24 godziny przed badaniem należy unikać alkoholu
  • – 12 godzin przed badaniem należy unikać nadmiernego spożywania kofeiny
  • – 12 godzin przed pomiarem unikać dużego wysiłku fizycznego

Dietetyka kliniczna – pierwsze spotkanie z dietetykiem klinicznym

Pierwsze spotkanie trwa ok. 120 minut i obejmuje:

  • – szczegółowy wywiad medyczny – przebyte i aktualnie obecne problemy zdrowotne, aktualnie zażywane leki i suplementy
  • – omówienie celu współpracy – oczekiwań pacjenta oraz zakresu i rodzaju wsparcia ze strony dietetyka
  • – wywiad żywieniowy dotyczący aktualnych nawyków żywieniowych – opisanie zwyczajowego dnia; m.in. co zazwyczaj jest spożywane na dany posiłek, określenie odstępów czasowych pomiędzy posiłkami, omówienie szczególnych przypadków (dni weekendowe, praca zmianowa, delegacje, wyjazdy)
  • – wywiad dotyczący aktywności fizycznej – jak często pojawia się aktywność fizyczna, w jakiej formie i intensywności, pomocne jest określenie w przybliżeniu dziennej ilości wykonywanych kroków, np. za pomocą krokomierza
  • – analiza składu ciała (jeśli nie ma przeciwwskazań) – m.in. pomiar całkowitej masy ciała, tkanki tłuszczowej, nawodnienia, tkanki mięśniowej, wskaźnika tkanki tłuszczowej trzewnej, omówienie wyników oraz określenie zapotrzebowania kalorycznego pacjenta
  • – omówienie całościowe wszystkich zebranych informacji i przekazanie szczegółowych zaleceń
  • – podjęcie decyzji co do dalszej współpracy i formy wsparcia przez dietetyka – w zależności od tego co będzie najlepsze dla pacjenta – może to być praca oparta na elastycznych, szczegółowych zaleceniach lub przygotowanie planu żywieniowego

Najważniejszym celem dla dietetyka jest właściwie przeprowadzona edukacja żywieniowa, która docelowo pozwoli pacjentowi na uzyskanie zdrowych relacji z jedzeniem przy zachowaniu elastyczności i samodzielności w podejmowaniu właściwych wyborów żywieniowych.

Dietetyka kliniczna – współpraca oparta na elastycznych zaleceniach

W przypadku niektórych osób wystarczające jest dokonanie korekty obecnych nawyków żywieniowych oraz wspólne zaplanowanie realnych, mierzalnych celów, adekwatnych do możliwości pacjenta. Rolą dietetyka jest pomoc w znalezieniu optymalnych rozwiązań, które ułatwią pacjentowi codziennie funkcjonowanie bez sztywnej kontroli diety i odejście od zasady „wszystko albo nic”.

Osiągnięcie konkretnych celów (np. redukcja masy ciała czy poprawa stanu zdrowia) nie musi się wiązać z rygorystycznymi wyrzeczeniami i całkowitym podporządkowaniem się zaleceniom narzuconym przez dietetyka. Zmiana nawyków żywieniowych jest złożonym procesem, w praktyce znacznie bardziej sprawdza się stopniowe wprowadzanie zmian – w takim zakresie w jakim zdecyduje pacjent.

Jest wiele możliwości form współpracy, co bardziej wynika z preferencji i indywidualnej sytuacji pacjenta – może to obejmować samodzielne notowanie dzienniczka żywieniowego lub korzystanie z aplikacji monitorujących nawyki żywieniowe, ilość przyjmowanych kilokalorii i aktywność fizyczną.

Dietetyka kliniczna – przygotowanie planu żywieniowego

Decyzja co do przygotowania planu żywieniowego jest podejmowana wspólnie przez pacjenta oraz dietetyka. Jest to forma wsparcia pacjenta na początkowym etapie zmiany nawyków żywieniowych, co jest szczególnie pomocne dla osób, którym brakuje pomysłów na przygotowywanie posiłków lub borykają się z trudnościami w samodzielnym zbilansowaniu posiłków przy ograniczeniach związanych z danymi jednostkami chorobowymi (np. dieta o niskim indeksie glikemicznym, celiakia, low fodmap, nietolerancje pokarmowe oraz sytuacje, gdy jest kilka jednostek chorobowych o wzajemnie wykluczających się zaleceniach). Plan żywieniowy jest indywidualnie opracowanym zbiorem przepisów dostosowanym do aktualnych nawyków żywieniowych pacjenta, jego możliwości, umiejętności oraz preferencji kulinarnych z uwzględnieniem ewentualnych problemów zdrowotnych.

Docelowo we współpracy z każdym pacjentem dążymy do elastycznego podejścia do nawyków żywieniowych.

Dietetyka kliniczna – wizyty kontrolne

Wizyty kontrolne obejmują:

  • – omówienie realizacji indywidualnie wyznaczonych celów podczas wcześniejszych konsultacji
  • – omówienie aktualnych nawyków żywieniowych i aktywności fizycznej
  • – omówienie wyników analizy składu ciała
  • – wspólne szukanie rozwiązań problemów, które utrudniają realizację celów oraz wyznaczenie nowych celów
  • – wsparcie w znalezieniu motywacji i zachęcanie pacjenta do podejmowania samodzielnych decyzji

nasze usługi